• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud

Werken bij Fortezza

Wij willen mensen succesvol maken in de digitale transformatie

  • Vacatures
  • Over Ons
    • Fortezza als werkgever
    • Onze cultuur
    • Wat bieden we je
  • Business Units
    • Managed ICT
    • Managed Data
    • Managed Security
    • Softwareprofs
    • Digitale Transformatie
    • Staf en ondersteuning
  • Blog
  • Contact

Meet Up verslag Continuous Delivery: hype of must?

Jill 4 maart 2020

“There ain´t no in between…”. Zo suggereert de titel. Toch was er op 12 februari 2020 wel degelijk sprake van Continuous Delivery in Between. Want voor het event van Fortezza i.s.m. Rijkswaterstraat was Between namelijk zo gastvrij om ruimte beschikbaar te stellen en een deel van de organisatie op zich te nemen. Na een gezellige en smakelijke ontvangst opende William Janse de avond. Eerst was er een korte introductie van Fortezza en toelichting op haar directe betrokkenheid bij het IVS-Next project van Rijkswaterstaat. Er zijn namelijk meerdere Fortezzianen werkzaam bij Rijkswaterstaat. Daarna kon de presentatie van de twee gastsprekers van Rijkswaterstaat beginnen.


Beide sprekers hebben reeds hun sporen verdiend in het relatief jonge veld van Continuous Integration (CI) en Continuous Delivery (CD). Dus op basis van de uitnodiging beloofde dat al wat. Dat ze ook nog enthousiast en helder presenteren droeg zeker bij aan de geslaagde avond. Hoewel veel theorie en tooling voorbijkwamen was het geen droge opsomming en was er een goede interactie met de zaal. Die overigens goed gevuld was en een diverse samenstelling had. Van managers tot test- en development professionals, van grote bedrijven als ABN AMRO, MKB, andere overheden, en freelancers.

CD: wat kun je ermee?

Allard Baronner nam de aftrap. Als de anekdotes en de duidelijke opbouw van zijn betoog nog niet voldoende autoriteit op het gebied van CD zouden uitstralen, dan doen het afstuderen aan de Erasmus Universiteit en zijn proefschrift uit 2017 dat zeker wel. Hij benoemde niet alleen de voor- en nadelen zoals we die uit de boeken kunnen halen, maar ook de lastiger zaken bij implementatie. Zoals technische uitdagingen, maar ook weerstand in en rond de organisatie. En hoe het hen steeds beter lukte om die te overwinnen, tot op het punt dat vanuit andere projecten in de organisatie steeds vaker de vraag komt voor eenzelfde aanpak. Bottomline, CD is het vermogen om veilig en op elk moment aanpassingen op de productie-omgeving te kunnen doorvoeren. Er zijn wat extra uitdagingen bij gebruik van bepaalde tools en technieken, maar veel van de genoemde weerstanden bij implementatie gelden ook voor invoering van Agile Scrum. Het overwinnen daarvan gaat ook het best door het ´gewoon´ stapsgewijs in te voeren en te laten zien. Interessant was ook om te zien hoe de CD-pipeline zowel aansloot op de eigen CI-(ontwikkel) omgeving, als op die van leverancier ICTU.

Het technische deel van de presentatie kwam van Wijnand Top. Het publiek deed goed mee. En zeker nu werd ingezoomd op de tooling rezen veel praktische vragen, waarop Wijnand vanuit zijn ervaring gelukkig ook praktische antwoorden had. Bijvoorbeeld: “hoe monitor je alle tools in de pipeline op veiligheidslekken?” Allereerst dien je bij selectie van (open source) pakketten kritisch te kijken naar ondersteuning van de community en de frequentie bij het oplossen van issues. Rijkswaterstaat gebruikt tools die hierbij assisteren, zoals OWASP Dependency Checker. Voor het bepalen van kwetsbaarheden in de hele codebase OWASP ZAP/ ZAPROXY. En voor het bewaken van de code kwaliteit gebruikt men voornamelijk SonarQube. Bij promotie van de code worden steevast alle tests gedraaid. Behalve een paar die nogal resource- en tijd intensief zijn zoals load tests. Die worden met minder regelmaat gedraaid, onder andere omdat de meeste updates daarop weinig invloed zullen hebben. Wijzigingen in het IVS-Next project kunnen nu steeds sneller veilig en betrouwbaar op productie geplaatst worden.

De uitdagingen van CD

Vanuit het perspectief van ontwikkelaars werden een paar uitdagingen benoemd. Allereerst de vele nieuwe tools en expertises, die ieder hun eigen leercurve hebben. Daarnaast ´Standaardisatiedruk´: de behoefte en neiging binnen de eigen organisatie voor het neerzetten van een blauwdruk voor andere projecten. Daarom ziet ´de organisatie´ graag documentatie en/ of ´Standaard´ images. En dat staat op gespannen voet met ´agility´, en houdt een risico in zich om in de ´one size fits no one´ val te lopen. Tot slot werden ook nog enkele ambities ten aanzien van verdere ontwikkeling van de CD-pipeline besproken. Want hoewel deze nu volledig functioneel is blijft het work-in-progress. Wel in steeds afnemende mate, maar waarschijnlijk tot het einde van de product lifecycle.

Al met al erg interessant om te zien hoe Rijkswaterstaat nu over een volwassen CI/CD pipeline beschikt waar menig groot bedrijf naar kan opkijken, en hoe ze daar gekomen is. Na afloop van de presentatie was er nog ruim tijd voor een nabespreking en waren de gastsprekers gelukkig ook bereid om het nodige toe te lichten. Rijkelijk gevoed met informatie konden wij verrijkt weer huiswaarts gaan.
En hoewel het geen lichte kost was, maakten de wijze van opdienen en de ´lijst met ingrediënten´ dat men er toch geen opgeblazen gevoel aan overgehouden heeft. Sterker nog, CI/CD smaakt naar meer!

Benieuwd naar de slides van de presentatie van deze meetup? Download ze hier:

Download slides MeetUp

Deze keer gemist en wil je volgende keer er wel bij zijn? Blijf hier op de hoogte van de aankomende Fortezza Meetups.

LinkedInTwitterFacebookWhatsAppEmail

« Vorige
Volgende »

Over Ons

Fortezza als werkgever Onze cultuur Wat bieden we je
Onze company website

Business Units

Managed ICT Managed Data Managed Security Softwareprofs Digitale Transformatie Staf en ondersteuning

Vacatures

Junior ICT Servicedesk Coördinator Medior ICT System Engineer Software Developer Business Intelligence Specialist Security Engineer / Consultant

Adres

Wolga 5 · 2491 BK · Den Haag

070 3277281

carriere@fortezza-ict.nl

Copyright © 2021 Fortezza ICT
-
Disclaimer
·
Privacyverklaring