Onderdeel van FORTEZZA Groep

  070 327 7281  carriere@fortezza-groep.nl

Fortezza bij DevOpsCon 2019

Fortezza bij DevOpsCon 2019

Enrico is Continuous Delivery / DevOps Specialist bij Fortezza. Net als Fortezza vindt hij blijven ontwikkelen belangrijk. Daarom is hij begin december afgereisd naar Munchen voor de DevOpsCon 2019. Zo blijft hij up-to-date van de laatste ontwikkeling op het gebied van DevOps, Continious Delivery en Kubernetes. In deze blog vertelt hij over zijn ervaringen van deze conference.

Begin december ben ik naar twee van de vierdagen durende DevOpsCon in München gegaan. De door een Duitse uitgeverij georganiseerde DevOpsCon vindt al 10 jaar plaats. Inmiddels is de conferentie flink gegroeid, zodat je deze inmiddels ook in Berlijn, New York, Singapore of London kan bezoeken. Zelf ga ik graag naar dit soort conferenties. Enerzijds om de dominante trends op te pikken en anderzijds om hier en daar wat praktische tips en trucs mee te nemen. Mijn ervaring is dat ik elke keer met wat eyeopeners en inspiratie naar huis ga.

Cloud en Container Orchestratie

De laatste keer ben ik in 2017 in Berlijn geweest. En waar toen Cloud en Container Orchestratie nog een randverschijnsel waren, waren deze nu in bijna elke presentatie aanwezig. Het is veilig te zeggen dat containers in een Cloud (publiek of privé) mainstream zijn geworden. Daarnaast is het dé standaardmethode tegenwoordig om (nieuwe) applicaties te hosten. Daarbij komt Kubernetes als winnaar uit de bus voor wat betreft Container Orchestratie. Maar daaromheen zijn er nog veel vraagtekens.

In veel sessies werd er aandacht aan veiligheid geschonken. Hoe kunnen we het host systeem beschermen door system calls te filteren? Of hoe kun je interactie tussen containers voorkomen in bijvoorbeeld multi tenant omgeving door veilige container technologie op basis van kata en firecracker (een soort lightweight VM in een Kubernetes cluster). 

Kubernetes

Een ander terugkerend thema was hoe we een Kubernetes native applicatie ontwikkelen. Er is een hele zee aan nieuwe tooling. Helm als package manager, nieuwe CI/CD tooling als Garden, Tilt en recentelijk ook de Jenkins-less versie van Jenkins X. En om een grip te krijgen op de vloed aan containers en hun verkeer is er de zogenaamde service meshing, met Istio als standaardoplossing.

De casestudies mochten natuurlijk niet ontbreken. Zo heb ik gezien hoe een groep geologen hun berekeningen ter bevordering van forecasting van de oogstopbrengsten als ook banken de belastingaangifte via services in een Kubernetes cluster laten uitvoeren (in de Telekom Cloud cq. AWS).

Teleurstellend waren alleen de keynotes (van o.a. Google, Oracle, Docker). Hier mochten de key sponsors van DevOpsCon 2019 vooral hun niet inspirerende marketingverhaal houden. In die tijd had ik liever meer diepgaande sessies bijgewoond. Maar al met al ben ik thuisgekomen met het besef dat de Cloud nu voor iedereen ‘on’ staat. En dat ik zelf in de komende tijd ook wel graag op deze trein wil springen!