Onderdeel van FORTEZZA Groep

  070 327 7281  carriere@fortezza-groep.nl

Slimme vragen om zelf te stellen tijdens je sollicitatiegesprek

Slimme vragen om zelf te stellen tijdens je sollicitatiegesprek

“Heb jij nog vragen voor ons?” Aan het einde van een sollicitatiegesprek wordt deze vraag bijna standaard aan je gesteld. Wanneer die vraag komt, kun je altijd terugvallen op een paar klassiekers zoals: “Hoe ziet het team eruit?” of “Hoe ziet mijn eerste werkdag eruit”. Dit zijn zeker nuttige vragen om te stellen tijdens je sollicitatie, maar er zijn ook voldoende slimme vragen die je kunt stellen die jou net wat meer dan de standaard informatie zullen geven én waardoor je ook opvalt bij diegenen waar je het gesprek mee voert. Daarom geven wij jou hierbij enkele voorbeelden van originele vragen die jij kan stellen tijdens een sollicitatiegesprek:

Je maakt met deze vraag een connectie met je gesprekspartner door te vragen naar zijn of haar mening. Ook leer je gelijk waarom zij graag bij het bedrijf werken en welke ruimte voor verbeteringen er nog is.

  • Wat is het grootste probleem van het bedrijf en hoe zou ik kunnen bijdragen om dat op te lossen?

Door deze vraag te stellen leer je welke uitdagingen het bedrijf voor zichzelf ziet en ook wat zij van jou willen dat jij daarin gaat of kan betekenen.

  • In hoeverre voldoet het bedrijf volgens jouw mening aan de kernwaarden? Wat zou je graag willen verbeteren?

Geen bedrijf is perfect, dus ook het bedrijf waar je aan tafel zit. Je krijgt met deze vraag meer inzicht in de cultuur van het bedrijf en kun je dus voor jezelf nagaan of zo’n cultuur bij je past.

  • Wat hebben mijn voorgangers gedaan om succesvol te zijn in deze functie?

Dit geeft je inzicht in hoe het bedrijf succes van zijn medewerkers meet, maar ook wat je kunt leren van je voorgangers waardoor je dus snel resultaat zult zoeken als je wordt aangenomen.

  • Wat is het beste idee van een medewerker dat jullie ooit doorgevoerd hebben?

Nieuwe medewerkers zorgen voor een frisse blik binnen een organisatie en de meeste organisaties beweren ook dat zij op zoek zijn naar mensen die hun nieuwe ideeën brengen. Hiermee kun je kijken of en hoe er met die nieuwe ideeën wordt omgegaan.

  • Kan ik nog iets doen dat jullie helpt bij het nemen van een beslissing?

Je stelt je hierdoor open op en geeft de andere partij de mogelijkheid om aan te geven wat ze eventueel nog missen.

  •  Zijn er dingen die we besproken hebben waardoor je twijfelt of ik geschikt ben voor de functie?

Om deze vraag te stellen moet je wel durven je kwetsbaar op te stellen en bereid te zijn om de feedback te ontvangen. Maar je kan hier veel van leren en ook eventuele twijfels nog wegnemen, als jij de baan en het bedrijf erg ziet zitten.

Wil jij de kans om deze slimme vragen te stellen of heb jij een nog leukere vraag voor ons tijdens je sollicitatie? Laat dan de kans om bij ons te solliciteren niet liggen!