Onderdeel van FORTEZZA Groep

  070 327 7281  carriere@fortezza-groep.nl

Fortezza bij Meet Up: Code maintainability and sustainability

Fortezza bij Meet Up: Code maintainability and sustainability

Hell is other people’s code. Klinkt dat bekend? Niets is zo vermoeiend en frustrerend als onbegrijpelijke en ongeorganiseerde code. Maar hoe zorg je er dan samen met je team voor dat jullie een begrijpelijke en wendbare codebase hebben. Op 17 April 2019 hield Fortezza een Meet Up over Code Maintainability en Sustainability. De setting was uniek; uitzicht op het speelveld vanuit de Sky Lounge van het ADO Stadion. De avond begon met een luxe satébuffet en eindigde met bittergarnituur en een afsluitend drankje. Maar daartussen is waar het werkelijk om draaide op dit event: Twee inspirerende talks over Code Maintainability en Code Sustainability.

Sustainable Software Development – Bastiaan Dressen

Er is één val waar grote softwareprojecten met grote regelmaat invallen. Hoe complexer een applicatie wordt, hoe moeilijker het is om hem te onderhouden en uit te breiden, zonder in te boeten op prestaties en stabiliteit.

De oplossing ligt in het proactief werken van development teams. Door de huidige reactiviteit van teams worden fouten pas later of zelfs nooit opgelost. Tests schieten er bij in, worden te laat gedaan of staan niet op de planning. Hoe kun je proactief worden?

  • Houd de code eenvoudig
  • Testen vanaf het begin
  • Refactoring van de code is key
  • Continue reviewen op de lange termijn visie

Zo  kunnen de kosten voor ontwikkeling laag gehouden worden en bugs voorkomen.

Code Style Matters – Peter Hilton

Wat betekent het eigenlijk als code niet maintainable is? Dan ben je waarschijnlijk enkele weken bezig met iets waarvan je dacht dat het enkele uren zou duren. Code maintainability is namelijk eenvoudiger te herkennen als het niet aanwezig is. Dat is waarom Peter Hilton pleit dat een goede codeerstijl van belang is en de sleutel vormt tot grotere teamproductiviteit en langere levensduur van de code. Aan de hand van goede reviews, een gemeenschappelijke code stijl, goede naamgevingen en geautomatiseerde processen wordt een hoop werk bespaard en kan de tijd besteed worden aan de daadwerkelijke business logica.  

Peter Hilton spreekt ook op J-Spring op 29 mei.

Deze keer gemist en wil je volgende keer er wel bij zijn? Blijf hier op de hoogte van de aankomende Fortezza Meetups.