Onderdeel van FORTEZZA Groep

  070 327 7281  carriere@fortezza-groep.nl

Zorgen voor minder files op de weg

Zorgen voor minder files op de weg

IN EEN BIGDATA TEAM AAN EEN HISTORISCHE DATABASE VAN VERKEERSGEGEVENS BOUWEN TERWIJL WE DE VERKEERSSTROMEN COMBINEREN.

Marleine is Software Developer bij Fortezza. Op dit moment werkt zij namens ons bij het NDW. In deze blog vertelt zij over wat zij daar precies doet en welke tooling zij gebruikt.

Wat is NDW?

NDW is de Nationale Databank Wegverkeergegevens, een organisatie die een historische database beheert van alle verkeersgegevens in Nederland. Van origine opgericht vanuit Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente.

Een essentieel onderdeel van NDW is het Big Data team, ook wel het Dexter team. Marleine van Kampen, Software Developer bij Fortezza is onderdeel van dit team: “In dit team zijn we letterlijk bezig met het historisch opslaan van data. Daarnaast zorgen we ervoor dat deze data ook beschikbaar is voor onze partners om te exporteren en verkennen. 

Wat doe ik bij NDW?

Over het afgelopen jaar hebben we met name het oude systeem herbouwd. Nu deze zo goed als af is, wordt er gewerkt aan nieuwe datastromen en datafusie. Nieuwe datastromen zijn bijvoorbeeld de data van de verkeersregelinstallaties (verkeerslichten), floating car data, incidenten en wegwerkzaamheden.

Door steeds meer data te verwerken en combineren kunnen we inzichtelijk maken wat er bij een ongeluk aan de hand was. Wat stond er op de matrixborden, wanneer was de berger aanwezig en wat was de invloed op de rest van het verkeer. Op ten duur kan al deze data ook gebruikt worden om bezig te gaan met het voorspellen van weggedrag. Denk hierbij aan de kans op een ongeluk en hoe de filestroming zich ontwikkelt. Voor deze modellen wordt natuurlijk samengewerkt met een verkeerskundige.

Java, Microservices, Angular….

De applicatie is geschreven in Java met Spring Boot en opgezet als Microservices. Het opstellen van de exports wordt voornamelijk in Python gedaan. Het front-end is geprogrammeerd met Angular en Bootstrap. En qua infrastructuur wordt Azure in combinatie met Kubernetes gebruikt.

“Tijdens het sollicitatieproces was mijn interesse voor NDW gewekt”

Naast mijn werkzaamheden bij NDW ben ik zelf bezig om mij verder in Python te verdiepen. Niet om als hoofdtaal te leren, maar om ook eens met een andere taal te werken. Daarnaast zou ik wat meer met Kotlin willen doen en wat dieper in Chaos Engineering willen duiken. Nieuwe kennis doe ik met name op middels conferenties. Al deze nieuwe kennis deel ik graag met mijn collega’s bij Fortezza. Ik organiseer Meet Ups en draag bij aan de invulling van onze interne kennissessies.”

Tijdens het sollicitatieproces bij Fortezza werd vanuit mijn interessegebieden de NDW al naar voren gebracht als mogelijk project waar ik goed op mijn plek zou kunnen zitten. Helemaal omdat ik hier meer zou kunnen doen met Big Data en Machine Learning. Het project klonk met name heel vernieuwend. De uitwerking is nog beter nu we ook bezig zijn met de totale datafusie en het voorspellen van alles op de weg. 

Wil jij ook bijdragen aan maatschappelijk relevante projecten? Kijk dan eens bij onze vacatures.